en gros


en gros 1.0

(business, economie en financiën)

in het groot
Oorsponkelijk een term uit de handel. Vervolgens ook wel in algemener gebruik.

Algemene voorbeelden


De tijd waarin zijn zoon de gelederen kwam versterken en naast de kruidenierswinkel 'en detail' de groothandel 'en gros' opstartte.

http://www.emmer.nl/

Hij werd een geslaagd slager, later zelfs: vleeshandelaar en gros, die zijn moeder verafgoodde en ook bij andere dames, drie echtgenotes en vele gelegenheidsvriendinnen, aardig succes had.

NRC,

Zo is het vervolgingsbeleid nu eenmaal: tientallen, honderden zelfs, houden zich in Nederland bezig met de drugshandel en gros.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • en gros inkopen
  • en gros kopen
  • en gros verkopen

Zij was van plan een boetiek in New York te openen om daar naam te maken en dan haar kleren en gros in de Verenigde Staten en Zuid-Amerika te verkopen.

Avonturen op Ibiza, Theo Kars,

Tegen prijzen die varieerden van vier tot zeven en een halve gulden leverden we bloemstukjes aan partikulieren die in eerste instantie slechts door mij werden bezorgd. De voor deze handel benodigde [...] borden en potjes werden en gros ingekocht en gezien de nonchalance waarmee men dit aardewerk kapot liet vallen, moesten ze per stuk maar enkele centen doen.

Heeresma helemaal, Heere Heeresma,

Om toch nog goed voor de dag te komen, moest Luxemburg uitwijken naar Zwitserland, naar post-impressionistische privé-collecties uit met name Baden en Winterthur. Begin deze eeuw kochten meer of minder fortuinlijke families daar 'en gros' werken van Bonnard, Cézanne [...] Toulouse-Lautrec, Vallotton en Vuillard, kunstenaars die nu allen in Luxemburg zijn vertegenwoordigd.

NRC,